Dylematy przed zakupem nowego auta - co wybrać Panowie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dzida
    RS
    • 2006
    • 2253

Zamieszczone przez Maicroft
    Ale to Bravo 1.9 malo nie bedzie palic.
    Jak na 150 KM to IMHO warto. Poza tym PAOLO ESCO robi 150 km dziennie w trasie, jako dojazd do pracy.
    To nie sa blizniacze silniki z Oplem
    Moim zdaniem to są te same motory, bo Opel nie ma własnych diesli, tak samo jak Saab Więc 1.9 CDTI w róznych kombinacjach mocy to fiatowski Multijet 1.9. (tak samo jak w Saabie 1.9 TTiD)

Ale zeszliśmy z tematu.

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Zorr
      jak masz 146KM to Hondę 1.8 140KM łykniesz bez problemów (bo przebieg momentu w doładowanych silnikach jest korzystniejszy)
      TDI vs benzyna i do tego wysoko się kręci o zbliżonych mocach, teoria mówi że wynik powinien być dla benzyny a i do tego O2 1310kg vs Civic 1191kg
      dlatego byłem bardzo zaskoczony wynikiem starcia.

Zamieszczone przez Zorr
      nie chodzi o zaśmiecanie wątku tylko propozycję samochodu, a IMHO Civic 1.8 5d jest propozycją ze wszech miar słuszną i na pewno nie skreślałbym jej szczególnie w porównaniu do:
      Civic bardzo fajne autko ale musi się podobać bo jest specyficzne, tak na zewnątrz jak i w środku, przy czym mój kolega z pracy ma Civic-a 1,4 i strasznie klnie, co chwilę jest z nim w warsztacie wiec nie wiem czy wprowadzać kolegę PAOLO ESCO, na taką "minę".
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• xtremesystems
        RS
        • 2010
        • 2254
        • Hyundai

Zamieszczone przez Zorr
        Zamieszczone przez Mihau
        Zamieszczone przez PAOLO ESCO
        Honda Civic 1,4 VTEC lub 1,8 VTEC
        To bym odrzucił, bo nie jedzie (kolega ma 1.8 Type-S) jedynie bardzo fajnie pokonuje się szybkie łuki, miejsca jeszcze mniej jak w O2FL.
        Civic 1.8 --> 8,9sek do 100km/h --> ???nie jedzie???

Zamieszczone przez xtremesystems
        jesli jezdzisz czesto z predkosciami autostradowymi tj. 130-170 to nie bierz tsi.
        silnik tsi bije tdi dynamika, jest oszczedny w predosciach miejskich. ale przy tej predkosci na auostradzie koledzy klna na spalanie w tym silniku
        pierwsze słyszę o małym spalaniu TSI w mieście i klnięciu na prędkości autostradowe.

PS No chyba że ktoś pisze o jeździe 170km/h z silnikim 1.2 TSI, czyli na granicy maks prędkości.
        zle sie wyrazilem. po miescie typu warszawa ,lodz. pali sporo . chlopaki z fabia club raportuja nawet 8-10

predkosci pow 140 dla fabii 1.2 tsi sa powalajace. wtedy silnik pali jak smok

ale z kolei kolo ktory dojezdza z malego miasteczka do miasta do roboty raportuje ze mu 1.4 tsi 180 hp spala kolo 7

Komentarz

• misiek^wro
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8321

To 1.2 TSI az tyle zlopie :shock: Ja slyszalem ze kolo 6-8 miasto ( jazda oczywiscie bez szału ) oraz kolo 5-6 trasa przy 90-130 :szeroki_usmiech
          Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
          Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
          ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

misiek^wro, 6-8 to pali 1.6TDI z DSG po miescie
            Spritmonitor.de

Komentarz

• Zorr
              RS
              • 2011
              • 2110

Zamieszczone przez loru
              TDI vs benzyna i do tego wysoko się kręci o zbliżonych mocach, teoria mówi że wynik powinien być dla benzyny a i do tego O2 1310kg vs Civic 1191kg
              dlatego byłem bardzo zaskoczony wynikiem starcia.
              nie wiem czy masa hondy nie jest bez kierowcy natomiast O2 podaje z kierowcą (+75kg?). Reszta jak wyżej tj. przebieg momentu.

Zamieszczone przez loru
              Civic bardzo fajne autko ale musi się podobać bo jest specyficzne, tak na zewnątrz jak i w środku, przy czym mój kolega z pracy ma Civic-a 1,4 i strasznie klnie, co chwilę jest z nim w warsztacie wiec nie wiem czy wprowadzać kolegę PAOLO ESCO, na taką "minę".
              mam sąsiada pracującego w serwisie Fiata, wiesz ile tam jeździ Fiatów na naprawę?

xtremesystems
              co do spalania ... był taki odcinek "Top Gear PL - Idealne auto na czasy kryzysu" dostępny na youtube gdzie porównywali 3 auta mało spalające. (2 benzyny i 1 skoda roomster z najsłabszym dieslem).
              Zgadnijcie które najwięcej spaliło? ;-)
              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• xtremesystems
                RS
                • 2010
                • 2254
                • Hyundai

pewnie roomster

ale powiem z doswiadczenia. jak nauczylem sie jezdzic tym autem. to spalanie w lodzi mam od
                5.0 do 6,5
                pozamiastem od 4,5 do 6,4. przewaznie 5,5

rekord na trasie 3.7

Komentarz

• misiek^wro
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8321

misiek^wro, 6-8 to pali 1.6TDI z DSG po miescie
                  Yyy, kumpel ma Golfina 6 z tym motorem, ale manual w wersji bluemotion ( start stop i inne ) i mu to auto pali kolo 4-5 na trasie i 5-7 po miescie - zalezy od korkow, z DSG to pewnie wiecej wezmie, jesli to tak samo złopie przez dsg jak w 2.0 :twisted:

Komentarz

• Zorr
                    RS
                    • 2011
                    • 2110

tja. miasto miastu nie równe...
                    mi 1.8 tsi pali na tym samym 5km odcinku rano minimum 8.3 l/100
                    a powrót z klimą w korku maks 16.7 l/100.

więc IMHO wszelkie dane od innych użytkowników dotyczące spalania "w mieście" to jedna wielka niemiarodajna loteria.

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

Zorr, no akurat kolega z Wroclawia Jesli bylby np z Trzebnicy to oczywiscie nie bralbym jego pomiarow za warte porownania :twisted: Robi jednak trase z okolic Bielan, jakis 1km ode mnie w strone centrum, tak samo jak niebawem ja bede smigal 8)

Komentarz

• PAOLO ESCO
                        RS
                        • 2009
                        • 6626
                        • Volkswagen
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

uwierz mi ze nie ta cena . zglos sie do mnie na pw to ci powiem co i ile
                        zbieram oferty - napewno będziemy w kontakcie, tylko muszę dokończyć sfinalziowanie sprzedaży mojego auta. :P
                        Preferuję diesla ---> benzyna jest ostatecznością.
                        Zamieszczone przez loru
                        nie zmieniaj auta , kto nam będzie testował oleje do PD
                        :lol: jak zmienię to raczej na diesla ...może 1,6 TDI CR ( zobaczymy od atrakcyjności oferty).
                        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• xtremesystems
                          RS
                          • 2010
                          • 2254
                          • Hyundai

1.6 tdi w fabii ( i to trzeba zaznaczac bo chodzi o mase auta.) w duzym miescie pali od 5-6,5 czasem nawet 7

tylko zeby zejsc do takich wartosci uczylem sie nim jezdzic prawie rok.
                          sa to po miescie wartosci minimalne. i nie sadze zeby dalo sie zejsc duzo nizej,
                          wiec tsi sila rzeczy spali po miescie 1,5-2 litry wiecej i tu nie ma cudów

1.2 tsi jest super silnikiem jesli chodzi o dojazd z malej wioski do miasta 10-20 km.
                          rozgrzeje sie szybko przy predkosci 50-90 pali niewiele.

powiem wiecej. bez napinania i szarżowania jesli pojade stylem takim jak jezdzilem przed rokiem to 1.6 w miescie od razu pali 7-8
                          kluczowe jest tu szybkie przyspieszanie i utrzymywanie stalych predkosci . tj na 3-40 , na 4-60

dodatkowo sprzeglo jest jednomasowe wiec koszta nizsze

Komentarz

• PAOLO ESCO
                            RS
                            • 2009
                            • 6626
                            • Volkswagen
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
                            Opel nie ma własnych diesli, tak samo jak Saab Więc 1.9 CDTI w róznych kombinacjach mocy to fiatowski Multijet 1.9.
                            też mi się tak zdaje ...1,3 CTDI też konstrukcji Fiata a jedynie 2,0 diesel Oplowski...zresztą niezbyt udana jednostka.

PANOWIE ...szukam wozidła więc na pierwszym miejscu DIESEL a dopiero potem benzyna. Wszelkie dywagacje na temat ile ma dane auto do 100km/h są na drugim miejscu. Bagażnik nie ma tutaj dużego znaczenia! Auto ma miescić 4 osoby do codziennej jazdy i posiadać klimę (to wystarczy).
                            Auto ma być tanie w eksploatacji i wmiarę wygodne - to ma być auto na dojazdy do pracy - 95% droga S3 więc po mieście nie będę jezdził.

Komentarz

• xtremesystems
                              RS
                              • 2010
                              • 2254
                              • Hyundai

wiec jesli nie posadzisz 2 metrowej osoby na przednich siedzeniach to w fabii smialo moga wygodnie jechac 4 osoby.

koszt pierwszego przegladu wyniosl mnie 110 + olej kupiony na forum

Komentarz

• Dzida
                                RS
                                • 2006
                                • 2253

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                PANOWIE ...szukam wozidła więc na pierwszym miejscu DIESEL a dopiero potem benzyna. Wszelkie dywagacje na temat ile ma dane auto do 100km/h są na drugim miejscu. Bagażnik nie ma tutaj dużego znaczenia
                                No to tylko Bravo albo Foka. W dodatku przy Bravo masz pakiet ubezpieczeniowy za niecałe 1500 PLN.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                  No to tylko Bravo albo Foka. W dodatku przy Bravo masz pakiet ubezpieczeniowy za niecałe 1500 PLN.
                                  biorę te auta także pod uwagę.
                                  Czekam na dokończenie formalności ze sprzedażą auta i będę meczył forumowych sprzedawców oraz rozejrzę się sam po salonach w ZG.

Komentarz

• dudek_t
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1421

Nie wiem na co się zdecydujesz ale na bank warunkiem niezbędnym do kupna powinna być 6 stopniowa skrzynia lub automat.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6626
                                      • Volkswagen
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Automat odpada całkowicie - nie do takiego auta to ma być "taczkowóz na dojazdy" ekonomiczny, tani, zwinny.
                                      Jedyny wymóg to klima i najlepiej silnik diesla (benzyna ...w ostateczności).

Silnik diesla najchętniej a do tego obowiązkowo klima - na placu boju pozostały jak narazie:

Astra III kombi 1,3 CTDI lub 1,7 CTDI silnik 1,3 CDTI jest na łańcuszku z tego co wiem a to chyba duży +.
                                      Nowy Ford Focus 1.6 TDCi
                                      Fiat Brawo 1.6 Multijet
                                      :?: Fabia 1,6 TDI CR ... jeżeli będzie w konkurencyjnej cenie.

Biorę też są pod uwagę:
                                      Megane - 1,5 dci
                                      Chevrolet Cruze z silnikiem 2.0 diesel ...zastanawiam się nad tym autem
                                      Citroen Berlingo 1,6 HDI
                                      Fiat Nowe Doblo 1.6 Multijet

Komentarz

• Zorr
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2110

pewnie roomster
                                        ano roomster najwięcej spalił. Tutaj link 3:50min

więc PAOLO ESCO może nie bierz Astra III kombi 1,3 CTDI,
                                        bo silnik może się okazać za słaby do auta i w sumie będzie sporo palił.

Komentarz

• xtremesystems
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2254
                                          • Hyundai

zorr bo to roomster 1.4 tdi
                                          to byly bardzo nieekonomiczne silniki.
                                          1,2tdi i 1.6 tdi to inna liga

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6626
                                            • Volkswagen
                                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zwłaszcza 1,6 TDI CR VW to ciekawa jednostka... a co sadzicie o tym 1,3 CDTI - nowa jednostka na łańcuszku , paliwooszczędna lub 1,7 CDTI ( ten napewno pochodzi rodem z Isuzu całkiem żwawa jednostka i dosyć ekonomiczna)...ewentualnie ten 1,6 Multijet Fiata ...czy to przypadkiem nie jakiś wspólny projekt Fiata i VW z tymi silnikami 1,6 diesla?

Komentarz

• adiwaw
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 167

1. na temat astry moge powiedzieć, że silniki wcale tak mało nie spalają. Ale Prędzej jak już to silnik 1.7 (sprawdzony)
                                              2. O dieslach w fordach można dużo mówić... Szczególnie o bardzo awaryjnych wtryskach.
                                              3. Fiat brawo.. Osobiście nigdy nie kupiłbym fiata, chociaż ostatnio wszędzie tego brawo pełno więc coś w tym musi być.
                                              4. Fabia hmm... jak to skoda, bezawaryjna i przyzwoita.

Co do dalszych propozycji ja ze wszystkich samochodów wybrałbym Cruze.
                                              Sam się zastanawiałem nad tym samochodem. bardzo ładna stylistyka nadwozia i dobra cena. Podobno ich silniki diesla zawsze mają jakiś + od fabryki.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez adiwaw
                                                ze wszystkich samochodów wybrałbym Cruze
                                                ale to taki "Opel z oplowskim silnikiem" też się nad nim zastanawiam...ale minus to fakt, że to dosyć nowe i jeszcze nie sprawdzone auto.

Komentarz

• Andja
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 596

kumpel pomyka ASTRĄ III 1.7 chyba 100KM i spalanie ma na poziomie 4,8l (miejskie Śląsk) :shock: tylko że uprawia PSJ
                                                  szału z przyśpieszeniem też nie ma (ja jeżdżę Fabią I 142KM), dla mnie to muł.
                                                  jak będziesz jeździł w 4 os. to z wyprzedzaniem nie będzie łatwo

dla mnie największą porażką jest środek tego auta - ten wyświetlacz wbudowany w deskę.

Komentarz

• Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                                    co sadzicie o tym 1,3 CDTI - nowa jednostka na łańcuszku
                                                    jaka nowa przeciez to fiatowski diesel, swoja droga silnik roku (nie pamietam ktorego)
                                                    jesli chodzi o Forda to 1.6 bym sobie darowal, predzej te VW i Fiatowskie 1.6, ale jednak wolalbym wiekszy silnik, a Fabia, przeciez po Twojej Okcie to jak przesiasc sie z duzego fiata na malucha.

Komentarz

Pracuję...